Bohusläns Föreningsarkiv

Jan Olov Nilsson – Historien om Olaf 2018-10-21

Publicerat

Författaren Jan Olov Nilsson från Orust berättar om sökandet efter sin okände farfar. Det enda som var känt i familjen var att han var en norsk sjöman som förliste med sitt fartyg i Nordsjön under första världskriget, men när han väl hittades i norska kyrkböcker, då gick spåren till Sverige och nordligaste Bohuslän. När det sen visade sig att farfadern blev nöddöpt i länsfängelset i Uddevalla i oktober 1894, väcktes intresset rejält. Vad hade egentligen hänt? Ur kyrkböcker och rättegångsprotokoll stiger en dramatisk historia där centrum utgörs av en handelsbod i Skee.

Att alltsammans sker mitt under det som skulle visa sig vara den sista stora sillperioden har också en avgörande betydelse. Det är en tid när Sverige sakta håller på att lämna bondesamhällets självhushåll, men där moralsynen fortfarande är inskriven i brottsbalken.  Jan Olov Nilssons spännande släkthistoria har resulterat i boken Olaf – Historien vi aldrig ärvde.

Söndagen den 21 oktober 2018

Plats: Hörsalen, Bohusläns museum

Tid: 11.00-12.00

Fri entré.

Samarrangemang med Bohusläns museum.