ARKIVENS DAG 2022

Årets tema: Myter och mysterier
12 november 2022
Vi bjuder in till två intressanta föredrag i Hörsalen på Bohusläns Museum. Välkomna!
Fri entré, föranmälan krävs
Biljetter bokas via museets reception 0522-656501

Klockan 11:00-12:00
Göran Kristensson om S/S Westfalen
Den 8 september 1944 minsprängdes eller torpederades trupptransportfartyget S/S Westfalen på internationellt vatten söder om Marstrand. Hon var på väg från Norge till Tyskland med cirka 200 tyska soldater som skulle hem på permission och 75-80 norrman som fängslats för sin motståndskamp och nu var på väg till koncentrationsläger.

Den svenska jagaren Karlskrona befann sig i närheten och kunde under svåra förhållanden rädda 75 personer, lotsarna på Marstrand gick ut och lyckades rädda sju.

Eftersom norrmännen var inspärrade under däck, omkom del flesta, bara fem kunde räddas. Under dagarna som följde spolades omkomna upp längs Bohusläns stränder.

På Marstrand hedrades några döda norrmännen vid en ceremoni med tal av kyrkoherden, Norges vicekonsul och hedersvakt från flottan och Marstrands Hemvärn.

Skillnaden mot hanteringen av tyska kroppar var påtaglig, de lades i liksäckar och transporterades till Göteborg, där de begravdes på Kvibergs kyrkogård.

Klockan: 13:00-14:00
Maria Gustavsdotter om Myrtengrenska barnmordet
Maria Gustavsdotter skriver historiska romaner ur ett kvinnligt perspektiv. Hon har bland annat skildrat livet under svenska stormaktstid i romansviten om syskonen Morlandeus.

År 2021 tilldelades hon Thordénstiftelsens kulturpris på 50 000 kronor.

På Arkivens dag berättar hon om det så kallade Myrtengrenska barnamordet.

Hon har valt just det, inte bara för att det är en rörande historia, utan också för att den på ett utmärkt sätt berättar om den tidens moraluppfattning och klassamhälle.

 

 

Loggor Bohusläns föreningsarkiv och Bohusläns museum
Logga Arkivens dag
Foto på Göran Kristensson
Logga Maria Gustavsdotter