Bohuslänska curlingklubben 170 år

Bohusläns föreningsarkiv vill passa på att ut sjunga hipphipp hurra till denna anrika medlemsförening som fyller 170 år den 5 mars! Bohuslänska curlingklubben bildades den 5 mars 1852 och är Sveriges äldsta curlingklubb. Det var Skottarna som tog med sig curlingen till Sverige. William Andrew Macfie var en Skotte som slog sig ner i Uddevalla på 1840-talet och han introducerade curlingsporten för Uddevallaborna och var även en av grundarna till Bohuslänska curlingklubben 1852.

Föreningens tidigaste handlingar och föremål har vi äran att förvara i våra samlingar. För att uppmärksamma föreningen på bemärkelsedagen har vi gjort ett urval av föreningens tidiga historia i bilder.

Klubbens historia mellan 1852-2002 finns att ladda ner här.

Utsida första protokollsboken för Bohuslänska Curlingklubben. Text på utsidan "Bohus Länska Curlingsklubben"

Bild 1. Första protokollsboken för Bohuslänska Curlingklubben från 1852.


Äldre skrift från 1852 på gulnat papper

Bild 2. Första protokollet den 5 mars 1852 samt del av föreningens stadgar märk väl det fantastiska språket i första stycket föreningens ändamål. ”Ändamål med klubben är, utom curlings spelet, hvilket utgör dess hufuvsyfte, att utveckla nordisk kraft och tilltagrenhet, härda hvars sak ens physik och i alla afseende öfva ridderlighet.”


7 välklädda herrar spelar curling på havsis. En har skridskor på fötterna. Bild från 1887

Bild 3. Herrarna från starten som spelar vid Badön i Uddevalla 1887.


Svartvit bild på bal från ca 1910

Bild 4. Bohuslänska curlingklubben hade en bemärkelse dag den 21 januari varje år. Detta var födelsedagen för deras beskyddare Kung Oskar II och firades med anordnandet av en bal. Bilden är från en sådan bal ca 1910.


Curlingklubbens logga. Text på loggan Bohuslänska B.C.K. 1852