Grattis kära mor!

På söndag firar vi Mors Dag och med det visar vi våra kära mödrar den uppskattning som de förtjänar. Men vet du egentligen hur det hela startade? Visste du att Mors Dag firades första gången redan 1919 och att idén infördes av den svenska författarinnan Cecilia Bååth-Holmgren.
Enligt en artikel i tidningen Bohus-Posten 1919-05-23 föreslås att dagen skulle firas genom allmän flaggdag och prästerna uppmanades hylla alla mödrar i samband med söndagens gudstjänst. Elsa Beskow hade ritat ett särskilt brevkort som såldes i butiker och lärare uppmanades att erinra sina elever att särskilt hylla sina mödrar denna dag. De mödrar som inte längre fanns i livet skulle hedras på kyrkogårdarna.
1941 grundades välgörenhetsorganisationen Mors blomma. Organisationen utvecklade en knapphålsblomma i form av en rosafärgad äppelblomma som såldes inför Mors Dag och där intäkterna skulle gå till husmoderssemestrar för ”trötta och utarbetade mödrar”.
Nedan följer ett axplock av tidningsartiklar, annonser och exempel ur arkiven som alla berör just denna dag och med det önskar vi alla mödrar ett stort grattis på Mors Dag. Klicka på bilderna för full storlek.

Artikel i tidningen Bohus-Posten 1919-05-23

Artikel i tidningen Bohusläningen 1934-05-23

Artikel i tidningen Bohusläningen 1969-05-16

Annonser i Bohusläningen 1949-05-25

Inbjudan till Mors dagsfirande. Okänt år.
Källa: Unga Örnars stödförening, Uddevalla

Mors blomma.
Källa: Stockholmskällan https://stockholmskallan.stockholm.se/post/32246

Skrivelse rörande Mors Blomma. Källa: Grebbestads Röda Kors.

En logga föreställande mors blomma. Loggan påminner om en majblomma.