Märta och Nils Hillén

Svartvitt porträtt av Märtha Hillén
Foto från tidningen
Bohuslänningen.

Märtha Hillén föddes 1913 i Uddevalla. Under hela sitt liv var hon aktiv inom socialdemokratin och nykterhetsrörelsen. Tidigt blev hon aktiv inom Sveriges Godtemplares Ungdomsförbund och 2013 tilldelades hon diplom för sitt 80-åriga medlemskap i IOGT-NTO. 1943 gifte hon sig med Nils Hillén och de fick sitt första barn på fredsdagen 5/5 1945. Liksom sin make så var även Märtha aktiv inom kommunpolitiken och hon hade under många år uppdrag inom barnavårdsnämnden. Märtha skrev kåserier i tidningen Kuriren och efter nedläggningen av denna så fick hon en stående spalt i Bohusläningen. Men Märtha skrev också böcker. I boken ”Medan dressinen rullade – genom fyra tunnlar” och i uppföljaren ”Har fröken tid att lyssna?” skildrar hon sin barndom och ungdomstid.
1998 skänkte Märtha ett antal brev till föreningsarkivet. Under andra världskriget skickade Märtha matpaket till släktingar och vänner i det ockuperade Norge. I de brev de fick i retur kan man läsa om människoöden och motståndskamp.
Märtha avled 2013 och hon hade då hunnit fylla 100 år.

Minnesord över Märtha Hillén.

Svartvitt porträtt av Nils Hillén
Foto från tidningen
Bohuslänningen.

Nils Hillèn föddes 1917 i Göteborg och engagerade sig tidigt i politiken. Han inledde sin politiska bana som ordförande i Gårda SSU i Göteborg 1938. Han var under resten av sitt liv medlem i Socialdemokratiska ungdomsförbundet vilket han ansåg var grunden för hela partiets verksamhet. 1941 flyttade han till Uddevalla och började som volontär på den socialdemokratiska tidningen ”Kuriren”. Han arbetade kvar på tidningen som nattredaktör och redaktionssekreterare till Kuriren lades ner 1963 och när tidningen därefter var endagarstidning var han redaktör och ansvarig utgivare. Under sin tid i Uddevalla var han kommunalpolitiskt aktiv inom Socialdemokraterna och han var bland annat ordförande i Uddevalla Arbetarekommun och ledamot i Stadsfullmäktige. Han var också sedan ungdomen godtemplare och aktiv inom Sveriges Godtemplares Ungdomsförbund, SGU, och logerna Skansen och Vikingen.
Efter Kurirens slutliga nedläggning flyttade han tillsammans med sin hustru till Stockholm där han arbetade som chefredaktör för tidningen ”Aktuellt i Politiken”, informationssekreterare på Jordbruksdepartementet och som pressekreterare för Olof Palme i den socialdemokratiska riksdagsgruppen.
Efter pensionen 1982 flyttade han och hustrun tillbaka till Uddevalla där han fortsatte sitt politiska arbete. 1986 tilldelades han Hjalmar Branting-medaljen för sitt arbete inom socialdemokratin.
Nils Hillén avled 2002.

Minnesord över Nils Hillén.

Nedanstående arkivhandlingar finns i Märta och Nils Hilléns respektive personarkiv.

Äldre handskrivet brev.
Alfhilds brev med den dikten Märtha läser upp. Klicka på brevet för högupplöst version.

Äldre handskrivet brev.
Kuvertet med stämpeln om svarthandlarna.

Äldre handskrivet brev.
Kuvert med Ilbuds express klistermärket.

Äldre handskrivet brev.
Kuvert från Alfhild utan frimärke som Märtha refererar till.

Äldre handskrivet brev.
Kuvert från Alfhild utan frimärke som Märtha refererar till.

Äldre handskrivet brev.
Kuvert stämplat med texten Geöffnet och den tyska örnen.

Äldre handskrivet brev.
Tackkort på femtiokronors gåvan från Norgehjälpen.

Äldre handskrivet brev.
Bild på tackkort från SSU vid jubileumsåret 1949.

Äldre handskrivet brev.
Nils Hilléns meritlista.

Postpersonal hanterar post. Svartvitt foto.

Postpersonal hanterar post. Svartvitt foto.
Posthantering.
Foto Arne Andersson från Digitalt museum.